Εξελίξεις στην Έρευνα

Δωρεάν Σεμινάριο Για Τον ΔιαβήτηHTML5 Icon    Δωρεάν Διάγνωση και Θεραπεία για τον ΠροδιαβήτηHTML5 Icon

Όταν εμφανίζεται ένα σιωπηλό έμφραγμα, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια, στο μέλλον. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), που δημοσιεύθηκε στη 1 Ιανουαρίου 2018, στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Το σιωπηλό έμφραγμα είναι συνηθισμένο και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό. Ο λόγος είναι...

The post Το σιωπηλό έμφραγμα υπεύθυνο για καρδιακή ανεπάρκεια. appeared first on Smarthealth.gr.

Author: dr.rigopoulos
Posted: January 5, 2018, 10:57 am

Ερευνητές, από το Bruyère Research Institute της Οττάβα του Καναδά, δημοσίευσαν έναν αλγόριθμο, τον οποίο οι ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύονται, ώστε να μειώνουν τη φαρμακευτική αγωγή, στους ηλικιωμένους. Θα πρέπει να εκτιμάται η κατάσταση του κάθε ασθενή και αναλόγως τα φάρμακα θα μειώνονται, θα αλλάζουν, ή θα διακόπτονται. Από τον αλγόριθμο αυτόν δεν ξεφεύγει...

The post Μειώστε τα φάρμακα του Διαβήτη, στους ηλικιωμένους. appeared first on Smarthealth.gr.

Author: dr.rigopoulos
Posted: January 3, 2018, 5:51 pm

Δημοσιεύθηκαν οι νέες οδηγίες για την θεραπεία της παχυσαρκίας σε άτομα, που πάσχουν από Διαβήτη. Η σχέση του Διαβήτη και της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα στενή. Άτομα με Διαβήτη, τα οποία έχουν περιττά κιλά, δυσκολεύονται να ρυθμίσουν το σάκχαρο τους, εμφανίζουν συχνότερα αυξημένη αρτηριακή πίεση και διαταραχές στο μεταβολισμό της χοληστερίνης και των λιπιδίων. Ακόμα περισσότερο...

The post Διαβήτης και παχυσαρκία. Οδηγίες 2018 appeared first on Smarthealth.gr.

Author: dr.rigopoulos
Posted: December 28, 2017, 11:25 am

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένα φάρμακο για τον Διαβήτη, που ανήκει στην κατηγορία των SGLT2 αναστολέων. Η κατηγορία αυτή είναι πολύ αποτελεσματική στη ρύθμιση του Διαβήτη και φαίνεται ότι μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής, η καναγλιφλοζίνη, εμφάνισε στα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής ασφάλειας, μια απροσδόκητη επιπλοκή. Παρουσίασε διπλάσιο κίνδυνο ακρωτηριασμών στα...

The post Χωρίς κίνδυνο ακρωτηριασμού η Εμπαγλιφλοζίνη appeared first on Smarthealth.gr.

Author: dr.rigopoulos
Posted: December 9, 2017, 9:25 am

Άτομα με Διαβήτη τύπου 2, που ο Διαβήτης τους διαγνώσθηκε μέχρι 6 χρόνια πριν, μπορούν να απαλλαγούν από αυτόν. Το μήνυμα προκύπτει από μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Διαβητολογικό Συνέδριο, στο Abu Dhabi. Η μελέτη δημοσιεύθηκε επίσης και στο ιατρικό περιοδικό Lancet και είναι γνωστή με την κωδική ονομασία DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial)....

The post Χωρίς Διαβήτη 6 χρόνια μετά την διάγνωση appeared first on Smarthealth.gr.

Author: dr.rigopoulos
Posted: December 7, 2017, 9:00 am

 

 

Σημαντικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί

 

 • UKPDS

  H UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) είναι μια τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη, που έλαβε χώρα από το 1977 έως το 1997 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή έλαβαν μέρος 5102 ασθενείς.

  Σε αυτή τη μελέτη τα άτομα ήταν πρωτοδιαγνωσμένοι στον Διαβήτη Τύπου 2 και χωρίστηκαν σε ομάδες εντατικής ρύθμισης με στόχο την HbA1c το 7% και σε ομάδες συμβατικής θεραπείας με στόχο το 8%. Η θεραπεία που ακολουθήθηκε περιλάμβανε είτε την χρήση σουλφονυλουρίας και ινσουλίνης, είτε την μετφορμίνη.

  Στην μελέτη φάνηκε άνηκε ότι μειώνοντας την HbA1c  στο 7% σε αντίθεση με το 7,9% για 10 χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση όλων των τελικών σημείων που σχετίζονται με τον Διαβήτη κατά 12%, των μικροαγγειακών επιπλοκών κατά 25% και μια τάση μείωσης των εμφραγμάτων κατά 16% (p=0,52)

  Στην ίδια μελέτη εκτιμήθηκε το αποτέλεσμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα 142/82 σε σχέση με αυτά των 154/87, με την χρήση ΑCE και β-blocker. Τα χαμηλότερα επίπεδα πίεσης κατάφεραν την μείωση κατά 1/3 τόσο των μικροαγγειακών, όσο και των μακροαγγειακών επιπλοκών.

  Μια ανάλυση ποιότητας ζωής έδειξε ότι η εντατική θεραπεία δεν επηρέασε την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Αντίθετα, η αύξηση των επιπλοκών μείωσε δραματικά την ποιότητα της ζωής.

  Μια ανάλυση κόστους-οφέλους, στο πλαίσιο της μελέτης έδειξε ότι το όφελος μείωσης των επιπλοκών υπερτερεί του κόστους της αύξησης των φαρμάκων, για να επιτευχθούν μειωμένα επίπεδα γλυκαιμικής ρύθμισης και αρτηριακής πίεσης.

 • UKPDS PTM

  Πρόκειται για τον επανέλεγχο όλων όσων συμμετείχαν στην UKPDS, μετά από 10 χρόνια. Τα άτομα με τη λήξη της μελέτης ακολούθησαν ελεύθερη αγωγή, χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα από το 1ο χρόνο να έχουν περίπου την ίδια γλυκαιμική ρύθμιση. Δηλαδή η ομάδα της εντατικής θεραπείας έχασε τον αρχικό καλό έλεγχο.

  Παρόλα αυτά οι επιπλοκές σε αυτή την ομάδα συνεχίστηκαν να μειώνονται, σε αντίθεση με την ομάδα που είχε υψηλότερες τιμές σακχάρου την περίοδο της μελέτης, κατά 9% στο σύνολο τους, 24% στις μικροαγγειακές επιπλοκές, 15%P=0.014  στα εμφράγματα και για πρώτη φορά φάνηκε στατιστικά σημαντική μείωση των θανάτων κατά 12%P=0.007.

  Το γεγονός αυτό αποκάλυψε ότι η γρήγορη και επιθετική θεραπεία του διαβήτη έχει όφελος, για τα επόμενα χρόνια, ακόμα και αν η καλή ρύθμιση χαθεί. Το φαινόμενο αυτό λέγεται «το φαινόμενο της κυτταρικής μνήμης».

  Η ομάδα των ατόμων που ήταν παχύσαρκα και με την χρήση μετφορμίνης είχαν εντατική ρύθμιση παρουσίασαν 21%, P=0.013 όλων των επιπλοκών, 33%, P=0.005 των εμφραγμάτων και των καρδιακών θανάτων κατά 27%, P=0.002

  Αντίθετα η μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν παρουσίασε το φαινόμενο της κυτταρικής μνήμης. Έτσι, για να υπάρχει συνεχές όφελος η πίεση θα πρέπει να παραμένει χαμηλά.

 • DCCT

  Η μελέτη αυτή διερεύνησε αν η εντατική ρύθμισης της HbA1c σε επίπεδα 6%, για τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1,  έχει κάποια επίδραση στην ανάπτυξη των επιπλοκών.

  Η μελέτη έγινε από το 1983 μέχρι το 1993 και συμμετείχαν σε αυτή 1441 άτομα με Διαβήτη Τύπου 1, που είχαν Διαβήτη από 1 έως 15 χρόνια, χωρίς όμως να έχουν αναπτύξει επιπλοκές.

  Η εντατική αγωγή περιλάμβανε: α. μετρήσεις σακχάρου τουλάχιστον 4 φορές. Β. Χρήση ινσουλίνης τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, ή χρήση αντλίας. Γ. Προσαρμογή των δόσεων ανάλογα τα γεύματα και την άσκηση. Δ. Παρακολούθηση ειδικού διαιτητικού πλάνου και άσκησης. Ε. Μηνιαία επίσκεψη στον γιατρό.

  Η εντατική ρύθμιση του σακχάρου είχε σαν αποτέλεσμα 76% μείωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, 50% μείωση της διαβητικής νεφροπάθειας και 60% μείωση της διαβητικής νευροπάθειας.

 • EDIC

  Η μελέτη αυτή είναι ο επανέλεγχος των ατόμων που συμμετείχαν στην DCCT, μετά από 10 χρόνια και ενώ ακολούθησαν συμβατική θεραπεία. Η εντατική ρύθμιση είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση κατά 42% όλων των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Επίσης μειώθηκαν κατά 57% τα εμφράγματα και οι καρδιακοί θάνατοι. Επιβεβαιώνεται και στον Διαβήτη Τύπου 1 το φαινόμαινο της μεταβολικής μνήμης, όπου μια αρχική καλή ρύθμιση δίνει όφελος ακόμα και όταν στο μέλλον αυτή χαθεί.

 • ACCOORD
 • ACCORDION
 • ADVANCE
 • VADT
 • NAHNES
 • FRAGNIHAM
 • HOPE
 • SPRINT
 • PROACTIVE
 • ELIXA

  Μελέτη καρδιαγγειακής ασφάλειας για την Λιξισενατίδη έναντι εικονικού φαρμάκου. Αποδείχθηκε ότι η χρήση της Λιξισενατίδης στη θεραπεία του Διαβήτη, δεν αυξάνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια, την καρδιακή ανεπάρκεια και τους καρδιακούς θανάτους.

 • TECOS

  Μελέτη καρδιαγγειακής ασφάλειας για την Σιταγλιπτίνη έναντι εικονικού φαρμάκου. Αποδείχθηκε ότι η χρήση της Σιταγλιπτίνης στη θεραπεία του Διαβήτη, δεν αυξάνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια, την καρδιακή ανεπάρκεια και τους καρδιακούς θανάτους.

 • EMPA-REG

  Μελέτη καρδιαγγειακής ασφάλειας για την χρήση της εμπαγλιφλοζίνης, στη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 2. Αποδείχθηκε το πολύ ενθαρρυντικό γεγονός, ότι η χρήση της εμπαγλιφλοζίνης μπορεί και μειώνει του καρδιακούς θανάτους κατά 38%

 • DURATION
 • SAVOR-TIMI
 • EXAMINE
 • SUSTAIN 1

  Μελέτη αποτελεσματικότητας και  ασφάλειας Σεμαγλουτίδης έναντι Placebo, σε πρωτοδιαγνοσμένα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1. Οι δόσεις 0,5mg και 1,0 mg παρουσίασαν μείωση HbA1c κατά 1,5% και 1,6% αντίστοιχα. 73% και 74% των ατόμων έπιασαν το στόχο HbA1c: 7%, για τις δόσεις 0,5mg και 1,0 mg αντίστοιχα. Επίσης, παρουσιάστηκε μείωση σωματικού βάρους κατά 3,8 και 4,6 κιλά, για τις δόσεις 0,5mg και 1,0 mg αντίστοιχα, σε αντίθεση με μείωση 1 κιλού στο εικονικό φάρμακο. Κυριότερη παρενέργεια ήταν οι γαστρεντερικές διαταραχές, που ανάγκασαν 5% και 6% των ατόμων να διακόψουν την αγωγή, για τις δόσεις 0,5mg και 1,0 mg αντίστοιχα.

 • Σημαντικές μελέτες που αναμένονται να ολοκληρωθούν

 • ACE 2018
 • TOSCAIT 2018
 • CANVAS 2017
 • EXSCEL 2018
 • BI10773 trial 2018
 • LEADER 2016

  Η μελέτη αυτή διερευνά την επίδραση της Λιραγλουτίδης στα καρδιαγγειακά επεισόδια και στην επιβίωση των ατόμων που λαμβάνουν την συγκεκριμένη αγωγή. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν μέσα στο 2016.

 • CAROLINA 2018
 • REWIND 2019
 • MK-3102 trial 2018
 • SUSTAIN

  Πρόγραμμα μελετών αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για την Σεμαγλουτίδη. Πρόκειται για ένα νέο GLP-1 αγωνιστή που χορηγείται μια φορά την εβδομάδα.

  SUSTAIN 2: σύγκριση Σεμαγλουτίδης με Σιταγλιπτίνη επιπρόσθετα στη μετφορμίνη

  SUSTAIN 3: σύγκριση Σεμαγλουτίδης με Εξενατίδης ER μια φορά την εβδομάδα, πάνω σε 1-2 διαφορετικά φάρμακα

  SUSTAIN 4: σύγκριση Σεμαγλουτίδης έναντι ινσουλίνης Γκλαρκίνης

  SUSTAIN 5: σύγκριση Σεμαγλουτίδης πάνω σε βασική Ινσουλίνη έναντι βασικής ινσουλίνης και placebo

  SUSTAIN 6: Μελέτη καρδιαγγειακής ασφάλειας για την Σεμαγλουτίδη, διάρκειας 2 ετών

 • ITCA 650 trial 2019
 • DECLARE-TIMI 2020
 • CARMELINA 2018
 • DEVOTE 2019
 • Ertugliflozin trial 2020
 •  

  Σημαντικά συνέδρια που ολοκληρώθηκαν

 • American Diabetes Association 75th Scientific Sessions

  Τον Ιούνιο του 2015, πραγματοποιήθηκε στην Βοστόνη το 75ο American Diabetes Association (ADA) 2015 Scientific Sessions. Σε αυτό το συνέδριο ανακοινώθηκαν πολύ σημαντικές εργασίες. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι δύο μελέτες καρδιαγγειακής ασφάλειας η TECOS και η ELIXA. Η TECOS αναφέρεται στην χρήση της Σιταγλιπτίνης, ένας DPP4 αναστολέας, για την θεραπεία του Διαβήτη. Σε αυτή τη μελέτη αποδείχθηκε ότι η Σιταγλιπτίνη την καρδιαγγειακή της ασφάλειας.  Δηλαδή, με τη χρήση της δεν αυξήθηκαν τα επεισόδια εμφραγμάτων, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτων, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακα. Το ίδιο ασφαλές αποτέλεσμα για την καρδιά απέδειξε και η Λιξισενατίδη, ένας GLP-1 αγωνιστής, στη μελέτη ELIXA.

  Μεγάλες προσδοκίες προκύπτουν από την ανακοίνωση ότι το Τεχνητό Πάγκρεας δουλεύει και μπορεί να είναι έτοιμο το 2018. Αυτό που προβληματίζει ακόμα είναι η μείωση των υπογλυκαιμιών, το οποίο εμφανίζει.

  Η απώλεια βάρους, χωρίς την απώλεια μυϊκού ιστού, αποδείχθηκε ότι μπορεί να συμβεί με προγράμματα αλλαγής τρόπου ζωής, όπως ακριβώς συνέβη με το πρόγραμμα Weight Achievement and Intensive Treatment (Why WAIT), το οποίο ανακοινώθηκε και απέσπασε τιμητικό δίπλωμα. Το 53% των ατόμων που συμμετείχαν έχασαν 7% του σωματικού βάρους, χωρίς απώλεια του μυϊκού τους ιστού, διατήρησαν αυτό το αποτέλεσμα, για 1 χρόνο και είδαν βελτίωση των μεταβολικών δεικτών για 5 χρόνια.

  Η συχνή εμφάνιση Διαβητικής Κετοξέωσης σε άτομα με Διαβήτη Τύπου αυξάνει το κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, 4 επεισόδια Διαβητικής κετοξέωσης, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου, τα επόμενα 6 χρόνια.

  Η μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου μπορεί να είναι επικίνδυνες  και θα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό μπορεί να συμβεί με την χρήση GLP-1 αγωνιστές, αντί  γευματικής ινσουλίνης, σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2 και κάνουν χρήση ινσουλίνης, όπως φάνηκε στην μελέτη The FLAT-SUGAR trial . Η χρήση των GLP-1 μειώνει σημαντικά τις διακυμάνσεις και το οξειδωτικό στρες που αυτές προκαλούν.

  Το σύνδρομο της Άπνοιας Ύπνου φαίνεται ότι είναι συχνό στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Αυτό είναι ένα εύρημα που δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε, μας υποχρεώνει όμως να το διερευνούμε σε κάθε ασθενή, που έχει Διαβήτη Τύπου 1 για περισσότερο από 15 χρόνια. Το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές.

  Ανακοινώθηκαν οδηγίες για την εκπαίδευση των ατόμων που πάσχουν από Διαβήτη, από την American Association of Diabetes Educators (AADE), την  Academy of Nutrition and Dietetics, σε συνεργασία με το National Diabetes Education Program (NDEP). Οι οδηγίες αυτές στοχεύουν στο να καταστήσουν το άτομο με Διαβήτη ικανό να αυτοδιαχειρίζεται την νόσο του (Self-Management)

  http://www.medscape.com/features/slideshow/ada2015#page=16 

 • European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2015 Annual Meeting

  Στις 14-18 Σεπτεμβρίου του 2015, στην Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο. Σε αυτό ανακοινώθηκαν σημαντικότατες μελέτες με αυτή της EMPA_REG να ξεχωρίζει. Σε αυτήν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα καρδιαγγειακής ασφάλειας της Εμπαγλιφλοζίνης, μιας ουσίας κατηγορίας SGLT2- αναστολέων. Το θεαματικό είναι, ότι όχι μόνο η χρήση της εμπαγλιφλοζίνης είναι ασφαλής, αλλά μπορεί και μειώνει τα εμφράγματα και τους καρδιακούς θανάτους των ατόμων με Διαβήτη κατά 38%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τόσο θεαματικά που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, για την θεραπεία του Διαβήτη.

  Η δυσανεξία στην μετφορμίνη φαίνεται ότι οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια και επηρεάζεται η εκδήλωσή της από την συγχορήγηση άλλων φαρμάκων.

  Η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του Διαβήτη.

  Ενθαρυντικά είναι τα αποτελέσματα της χρήσης της καναγλιφλοζίνης, ενός SGLT2 αναστολέα, σε άτομα με Διαβήτη Τύπου 1.

  Εγκρίθηκε η χρήση αυτοκόλλητου επιθέματος καπσαϊσίνης, για την θεραπεία της Διαβητικής Νευροπάθειας.

  Η αντλία ινσουλίνης φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με Διαβήτη Τύπου 2

  Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία επηρεάζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων με Διαβήτη Τύπου 2

  Το Ρινικό γλουκαγόνο υπόσχεται αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών υπογλυκαιμιών

  Τα λιπάσματα μπορεί να σχετίζονται με τον αυξημένο ρυθμό εμφάνισης περιστατικών με Διαβήτη.

 • International Diabetes Federation (IDF) 2015 World Congress

  Από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου του 2015, πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη, στο Βανκούβερ του Καναδά. Σε αυτό το συνέδριο τονίσθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης για την ανάτπυξη του Διαβήτη, σε αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες. Το IDF αναπτύσσει πιλοτικά προγράμματα για τον σκοπό αυτόν. Αναγκαίο είναι να δημιουργηθούν μικρότερες εταιρείες για την παραγωγή ινσουλινών σε αυτά τα κράτη, για να έχουν ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στη θεραπεία.

  Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης ACCORDION. Πρόκειται για την τον 10ετή επανέλεγχο των ατόμων, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη ACCORD. Στη μελέτη αυτή είχε διαπιστωθεί ότι η πολύ αυστηρός έλεγχος των τιμών της γλυκόζης οδηγούσε σε αύξηση των θανάτων. Μετά από 10 χρόνια φαίνεται ότι το ποσοστό των θανάτων μειώνεται σημαντικά, ενώ συνεχίζει να υπάρχει όφελος για την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.

  Ελπίδες προέκυψαν από την ανακοίνωση ότι συνδυασμός μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μπορεί να βοηθήσουν στην θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1.

  Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης παγκρεατίτιδας, από την χρήση των DPP-4 αναστολέων. Αυτό αποκάλυψε μια μετανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο.

  Τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφφεϊνη φαίνεται ότι σχετίζονται με την εμφάνιση του Διαβήτη.

  Η ίδια εκπαίδευση μπορεί να ωφελήσει το ίδιο τα άτομα που χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης, ή τα άτομα που κάνουν ενέσεις.

  Ο θηλασμός προστατεύει από την ανάπτυξη του Διαβήτη

  Η υποστροφή του Διαβήτη με την μέθοδο της βαριατρικής Χειρουργικής είναι ανεξάρτητη από το αρχικό ΒΜΙ

  Ανακοινώθηκε ο Άτλας του Διαβήτη για το 2015. 415 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν Διαβήτη στον Πλανήτη.

 •  

  Σημαντικά συνέδρια σε εξέλιξη

  Σημαντικά συνέδρια που θα γίνουν στο μέλλον

 • 76th Scientific sessions ADA, New Orleans June 10-14, 2016
 • 52nd EASD Annual Meeting, Munich, 12-16 September 2016
 •  

   

   

  Μελέτες καρδιαγγειακής ασφάλειας, για κάθε φάρμακο

  Μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, για κάθε φάρμακο

   

   

  Διαβάστε Περισσότερα…

  ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1

  ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

  ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

  ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

  ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

  ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

  ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΖΟΥΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ